Het redden van de Chileense jeugd van gedwongen psychiatrische middelen

CCHR’s 50e Verjaardagsgala
Producer/regisseur Kevin Miller neemt de CCHR Mensenrechtenprijs in ontvangst
Advocaat Andy Vickery, uit Texas, neemt de CCHR Mensenrechtenprijs in ontvangst
CCHR werkt samen met het Chileense parlementslid Cristina Girardi (rechts, boven en onder) om ouders, onderwijzers, medeparlementariërs en de media te bereiken met de feiten – inspanningen die resulteren in een wet die aangenomen werd om kinderen te beschermen tegen het gedwongen nemen van psychiatrische middelen als vereiste om naar school te mogen.
Twee kruisvaarders voor de rechten van kinderen en ouders werken onvermoeibaar om de Chileense wet te wijzigen en om kinderen te beschermen tegen gedwongen psychiatrische behandeling als een vereiste om naar school te mogen.

In 2005 implementeerde Chili het grootste nationale schoolscreeningprogramma ter wereld, waarbij tussen 2005 en 2015 meer dan een miljoen kinderen werden gescreend. Veel van de kinderen die zo gescreend werden, kregen psychotrope middelen voorgeschreven. Het is dus niet verrassend dat het land het hoogste zelfmoordpercentage in Latijns-Amerika heeft onder kinderen tussen 15 en 19 jaar en internationaal gezien staat het op de vijfde plaats.

Hilda Zuñiga, een assistent van het Chileense parlementslid Cristina Girardi, wist dat er iets helemaal fout zat toen ze vrijwilligerswerk in de gemeenschap deed. Ze ontmoette ouders die van streek waren omdat hun kinderen zonder hun instemming naar een psychiater waren genomen. Zij en Girardi deden verder onderzoek toen ze het ene na het ander geval vonden waarin ouders bedreigd werden dat hun kind niet naar school zou mogen als ze geen psychotrope middelen zouden nemen.

Het werd helemaal persoonlijk toen Zuñiga’s eigen zoon het label autistisch kreeg en Ritalin kreeg voorgeschreven. Ze begon onderzoek te doen naar de medicijnen en vond Citizens Commission on Human Rights (CCHR). Ze kreeg haar zoon al snel van de middelen af en vond alternatieve oplossingen voor hem.

Maar het was niet voldoende om alleen haar zoon te helpen. Ze ging de gemeenschap in om anderen te informeren. Zuñiga en Girardi gaven seminars voor ouders en leraren in de hoofdstad, Santiago de Chile. Maar toen de nu geïnformeerde ouders weigerden om hun kinderen de middelen te geven, werden ze bedreigd en werd hen verteld dat hun kind van school getrapt zou worden. Zo begon een missie om de onderwijswetten van Chili te veranderen. De twee vrouwen verzamelden documentatie over de feiten van psychiatrische middelen en hun effecten op kinderen, en briefden naast andere Chileense parlementsleden ook het algemene publiek. Als onderdeel van een parlementaire werkgroep stelden ze wijzigingen voor op de bestaande onderwijswet van 2016. Om door de wolk van verkeerde informatie te komen waren er echter voorlichting nodig, seminars, media-aandacht en vergaderingen. Uiteindelijk bereikten Zuñiga en Girardi meer dan 2,1 miljoen mensen via meer dan 180 seminars en interviews met de media op de nationale tv bij CNN Chile, CHV Noticias en Canal 13. Ten slotte werd in 2018 de eerste wetswijziging voor openbare scholen unaniem aangenomen, in 2019 gevolgd door wetswijzigingen voor particuliere scholen. Nu kan het geen vereiste meer zijn dat een kind psychiatrische middelen moet nemen voordat hij op school wordt toegelaten. Dankzij Zuñiga en Girardi kunnen Chileense ouders nu zelf de gezondheidszorg van hun kind bepalen.



Terwijl ECT vandaag de dag misschien minder wreed lijkt (foto) dan in de film uit de jaren 1970 One Flew Over the Cuckoo’s Nest, is de schade tegenwoordig hetzelfde – of erger – vanwege de spierverslappers die worden gebruikt.

ONDERNEEM ACTIE
Sluit je aan bij onze kruistocht om een einde te maken aan ECT

Word lid van CCHR om overal in de wereld een einde te maken aan de barbaarse praktijk elektroconvulsietherapie (ECT) – ook wel elektroshockbehandeling genoemd. Wat bijdraagt aan de noodzaak om onze stem te laten horen, is dat de American Psychiatric Association heeft aanbevolen dat ECT gebruikt zou moeten worden bij kinderen en tieners die ‘niet reageren’ op psychiatrische middelen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft goedgekeurd dat er elektroshocks gegeven mogen worden aan tieners vanaf 13 jaar, bij ten minste drie ‘stoornissen’. Dit, hoewel er geen klinische proeven zijn van de ECT-machinefabrikant die de veiligheid en effectiviteit ervan bewijzen.

Elektroshockbehandeling is een verouderde behandeling die in de jaren 1930 werd uitgevonden. Tijdens de ‘behandeling’ worden er stroomstoten door de hersenen gezonden die een grand-malaanval opwekken. Het wordt in verband gebracht met talloze bijwerkingen, waaronder geheugenverlies op korte en lange termijn, cognitieve problemen, manische symptomen, langdurige aanvallen, hartproblemen, hersenbeschadiging en zelfs de dood.

CCHR is bezig aan een kruistocht om overal ter wereld een einde te maken aan het gebruik van ECT. Kom meer te weten en teken onze petitie op cchrint.org/electroshock.


EEN EINDE MAKEN AAN PSYCHIATRISCHE MISSTANDEN

Als non-profit toezichthouder op de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie om psychiatrische schendingen van mensenrechten uit de wereld te helpen en de geestelijke gezondheidszorg op te schonen, te volbrengen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 180 wetten die burgers beschermen tegen psychiatrische misstanden.

DOWNLOADEN