DE WARE VAMPIERS VAN TRANSSYLVANIË ONTMASKEREN
CCHR Transsylvanië is bezig met een kruistocht om de kinderen en weeskinderen van Roemenië te beschermen tegen misstanden in de psychiatrie. Dat doet ze door middel van exhibities, het uitdelen van pamfletten en educatieve seminars.
Voor bezoekers kan Transsylvanië, in Centraal-Roemenië, het grondgebied van graaf Dracula zijn, maar voor vele Roemenen en Hongaren is het thuis. In deze historische regio – het laatste echte middeleeuwse landschap in Europa – opgeluisterd met middeleeuwse kastelen en burchten, maken echte vampiers deel uit van het psychiatrische systeem dat de gemeenschap, vooral kinderen, tot prooi heeft.
Tegenwoordig staan zo’n 70.000 jongeren onder toezicht van de staat. Ze komen uit de nalatenschap van de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu. Zijn beleid leidde ertoe dat duizenden achtergebleven kinderen in weeshuizen worden misbruikt en verwaarloosd, en vaak onder controle worden gehouden met psychotrope middelen.
Toen Zsolt Both in 2013 directeur van CCHR Transsylvanië werd, deed hij dat om een einde te maken aan deze en andere soortgelijke misstanden in de psychiatrie. Hij begon met het bij elkaar brengen van een team en liet voor het eerst CCHR-pamfletten in het Roemeens vertalen. Ze werden naar 800 mensen gestuurd, specifieke mensen die te maken hebben met psychiatrische misstanden, van artsen tot advocaten tot regeringsfunctionarissen en Roemeense geestelijken. Het nieuws kwam ook naar buiten via de media, waaronder in de Heti Hirdető, de krant van de regio Székely, het voornamelijk Hongaarse deel van Transsylvanië.
Om nog meer mensen te bereiken, hielden Both en zijn team een Reizende CCHR Exhibitie in het culturele huis in Csíkszereda, in het gewest Harghita, om te protesteren tegen een plaatselijke psychiatrische conferentie. Daar confronteerden vrijwilligers van CCHR de hoofdpsychiater van de conferentie met feiten en cijfers van de misstanden, waaronder 13 gevallen van mishandeling met ECT (Electro Convulsive Therapy, elektroconvulsietherapie). Het hoofd van het medisch ziekenhuis van het gewest Harghita, die zelf zulke misstanden had gezien, bekeek de exhibitie en wilde de gegevens voor zijn ziekenhuis. De evenementenorganisator van de Kamer van Koophandel en Industrie van het gewest Covasna liep ook door de exhibitie en zag het belang ervan in. Hij regelde dat de exhibitie in Covasna gehouden zou worden.
Om ervoor te zorgen dat professionals de ware informatie kregen over het labelen en drogeren door de psychiatrie, begon Both seminars te geven met als onderwerp de documentaire Het Marketen van Psychische Stoornissen. Hij gaf deze onder andere in het ziekenhuis van Harghita. Ondertussen zond Zékely TV de documentaire uit.
Uiteindelijk bereikten ze pater Csaba Böjte. Met zijn Saint Francis Foundation, met het hoofdkantoor in Deva, Transsylvanië, en 84 weeshuizen in heel Roemenië, heeft hij de zorg over zo’n 3000 in de steek gelaten en ouderloze kinderen. Omdat hij wist welke schade psychiatrische misstanden sinds de tijd van Ceauşescu al waren toegebracht aan wezen, tekende vader Böjte een intentieverklaring om samen te werken met CCHR om de kinderen die onder zijn hoede zijn, te beschermen tegen “de inbreuk die psychiatrische middelen en experimenten op kinderen hebben”.